Prisbelönt teknik – som räddar liv

Heartrunner

Heartrunner har utvecklat och driver systemet och appen Sms-livräddare. Systemet utgår från forskning och har bevisade resultat. Genom att koppla samman resurser som redan finns – hjärtstartare och privatpersoner som kan hjärt-lungräddning – kan frivilliga livräddare larmas när någon får ett hjärtstopp i närheten.

Svenska forskare var först i världen med att påvisa effek­ten av att larma frivilliga livräddare med HLR-kunskap till någon som drabbats av misstänkt hjärtstopp. En internationell studie från 2021 visar att 30-dagarsöverlevnaden ökar med 28 procent när frivilliga larmas och är först på plats hos den drabbade.

Så fungerar Sms-livräddare

Systemet Sms-livräddare länkas samman av en app för smartphones. Systemet ansluts till larmcentralen. När 112 får samtal om en person som drabbats av ett misstänkt hjärtstopp, går ett larm samtidigt ut till ambulans och frivilliga livräddare som befinner sig i närheten. Livräddaren bekräftar larmet i appen och får en karta till den drabbade personen och till närmaste hjärtstartare. De frivilliga tar sig till platsen och påbörjar livräddande insatser tills ambulans eller räddningstjänst anländer.

95 000 frivilliga sms-livräddare i Sverige

Under 2019 larmade SOS Alarm ut frivilliga sms-livräddare till 1 230 misstänkta hjärtstopp i ­Region Stockholm. I 46 procent av fallen var frivilliga sms-livräddare på plats före ambulans och kunde påbörja livräddande insatser. Tidiga insatser räddar liv och 16 av de drabbade fick en bättre chans att överleva tack vare att de defibrillerades av en frivillig livräddare innan ambulans kom till platsen. Nu finns det ungefär 95 000 frivilliga sms-livräddare i Sverige.

Danmark blev 2020 första land i Europa med ett enhetligt och rikstäckande system, som där går under namnet TrygFonden Hjerteløber. De danska livräddarna kan nu hjälpa oavsett var i landet de befinner sig och det finns idag omkring 126 000 frivilliga livräddare i landet.

Internationell satsning för att rädda fler liv

Efter att systemet visat sig effektivt i både Sverige och hela Danmark siktar Heartrunner internationellt. För att lyckas med det behöver man hela tiden se till att systemet är säkert och blir bättre. Aspires team hjälper till med att utveckla och underhålla systemet bakom appen Sms-livräddare.

Relaterat innehåll

/

Pressmeddelande

DEKRA väljer Aspire för utveckling av nytt molnbaserat verksamhetssystem

Läs mer
/

Artikel

Fem tips – så lyckas du med ditt innovationsprojekt

Läs mer
/

Artikel

Maximera potentialen genom att kombinera IoT och AI

Läs mer

Skriv en rad!

Ingen fråga är för dum och ingen utmaning är för stor. Testa oss, vi älskar utmaningar!